Israëlisch leger valt Jenin binnen

JENIN - Het Israëlische leger is maandag de Palestijnse stad Jenin op de Westelijke Jordaanoever binnengevallen. Acht verdachte Palestijnen zijn opgepakt. De acht maakten raketten en mortieren om aanvallen tegen Israël uit te voeren, aldus Israëlische veiligheidsbronnen.

Sinds Israël en de Palestijnse Autoriteit in februari een bestand overeenkwamen, zijn invallen op de Westelijke Jordaanoever schaars.

Referendum

Het Israëlische parlement, de Knesset, heeft maandag een voorstel weggestemd om een referendum te houden over de omstreden terugtrekking uit de Gazastrook. Dat gebeurde met bijna tweederde meerderheid.

De Israëlische premier Ariel Sharon had zijn ministers opgeroepen tegen te stemmen. Hij was bang voor vertraging van de terugtrekking van 8000 kolonisten en militairen. Het parlement heeft het regeringsplan al goedgekeurd.

Het laatste obstakel voor Sharon is nog de begroting. De Knesset begint maandag met het debat daarover. Later deze week volgt de stemming. Als de begroting wordt goedgekeurd, is de weg voor Sharon vrij om de Gazastrook over te dragen aan de Palestijnen.

Tip de redactie