UDEN - De politie heeft in de islamitische basisschool Bedir in Uden waar zondagavond brand werd gesticht, een fles aangetroffen. De politie gaat uit van brandstichting. De fles, met brandbare stof, is vermoedelijk door een kapotte ruit naar binnen gegooid.

In een kleine vergaderzaal van de school woedde kort brand. De schade bleef beperkt tot twee stoelen en een brandvlek, liet een politiewoordvoerder maandag weten. De kinderen kunnen dinsdag gewoon naar school. De zegsman voorspelt dat zij niets meer van de brandsporen zullen zien.

Arrestatie

De politie heeft nog geen verdachten aangehouden. Wel moest zondagavond een jongen mee naar het bureau omdat hij zich luidruchtig gedroeg. Veel mensen waren op de brand afgekomen. De jongen liet zich negatief uit. Volgens hem had bijvoorbeeld het hele gebouw mogen afbranden.

Rechercheurs

De politie onderzoekt met circa twintig rechercheurs het incident. Maandagochtend begon ze een buurtonderzoek. Daar is aan het begin van de middag nog niets uit gekomen. Bovendien moet nader onderzoek in een laboratorium uitwijzen welke brandbare vloeistof in de plastic fles zat.

Bewaking

Uit voorzorg heeft de politie permanente bewaking ingesteld bij de Bedir-school. Ook houden agenten permanent een moskee in de gaten. In de regio houden politiemensen extra toezicht bij islamitische gebouwen.

Vuurzee

In november legde een vuurzee het gebouw van de Bedir-school volledig in de as. Toen werden drie minderjarige verdachten aangehouden. Zij zouden de brand hebben aangestoken. Volgens burgemeester Kersten zijn het schoolbestuur, ouders en leraren nu nog meer dan toen geschokt door de nieuwe brand. "Niet zozeer door de omvang ervan, maar wel doordat het voor de tweede keer heeft kunnen gebeuren."

Gek

Directeur Taspinar van de school zei op Radio 1 dat hij het voorval een aanslag begint te noemen. Een gek steekt volgens hem niet voor de tweede keer een school in brand. Aan de andere kant snapt hij ook niet dat iemand met gezond verstand dit zou kunnen doen. Dat er mensen rondlopen die tot zoiets in staat zijn beangstigt hem meer dan de daad zelf. Hij weet niet hoe hij de school voor brandstichting kan behoeden.