RIJSWIJK - Honderden verontruste Nederlanders hebben maandagochtend de politie en brandweer gebeld omdat zij een brandlucht ruiken. Die geur komt van paasvuren in het oosten en noorden van het land en in Duitsland. Sommige mensen hadden last van tranende ogen.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Mensen boven de lijn Den Haag - Roermond kunnen de vuren ruiken. Dat komt omdat er weinig wind is. "De atmosfeer is stabiel en daarom blijft de lucht hangen", zei een woordvoerder van het weerinstituut KNMI. Als de temperatuur oploopt, verdwijnt de geur. Hij verwacht dat halverwege de middag de lucht weg is.

In het zuiden van het land hebben bewoners geen last, want daar waait een zuidwestenwind. Zondagavond roken mensen in de Rijnmond en op de Noordzee wel een brandlucht, meldde hij.

Dinsdagochtend

Paasvuren die maandagavond worden aangestoken, kunnen dinsdagochtend tot dezelfde situatie leiden. In combinatie met de te verwachten mist kan dat de mist alleen maar doen verergeren, aldus het KNMI.

In sommige gemeenten steken liefhebbers zelfs tientallen paasvuren aan. De eeuwenoude traditie komt volgens kenners voort uit het verlangen naar zon, vruchtbaarheid en vreugde om (terugkeer van) de zon.