De 94-jarige voormalige geheim agent Jaap Hinderink uit Laren (Noord-Holland) heeft eindelijk zijn eerder toegekende oorlogsherinneringskruis mogen ontvangen.

De toenmalige minister van Oorlog kende hem het kruis met gesp 'Oorlogsvluchten 1940-1945' op 28 augustus 1951 toe, maar het was er nooit van gekomen om het hem te overhandigen.

Het ereteken werd begin 1952 aan de burgemeester van Schoonebeek gestuurd, waar hij destijds stond ingeschreven.

In die periode vertrok Hinderink naar Nieuw-Guinea, waardoor de onderscheiding niet aan hem kon worden gegeven. Vervolgens werd het ereteken bewaard met de bedoeling het uit te reiken wanneer hij zou terugkeren naar Nederland. Het kruis belandde echter in een archief en raakte in de vergetelheid.

Na een gemeentelijke herindeling kwam het archief bij de gemeente Emmen terecht. Daar ontdekte een medewerker het ereteken, waardoor Hinderink het uiteindelijk alsnog kreeg overhandigd. Hinderink kreeg de onderscheiding maandag uit handen van de burgemeester van Laren, Rinske Kruisinga.

Hinderink is nog een van de laatste drie levende geheim agenten van Koningin Wilhelmina die in de oorlogsperiode actief waren. In 1946 had Wilhelmina hem al de koninklijke dapperheidsonderscheiding Bronzen Leeuw toegekend.