BOGOTA - De nieuwe president van Colombia, Alvaro Uribe, heeft aandagochtend om 00.01 uur de noodtoestand uitgeroepen. Aanleiding is de golf van geweld na Uribes beëdiging woensdag. Zeker 115 mensen zijn sindsdien in het Latijns-Amerikaanse land gedood. De regering spreekt van een "golf van terreur."

Het besluit kwam nadat Uribe zijn regering in spoedzitting bijeen had laten komen. Volgens de grondwet mag de president ingrijpen als de veiligheid en stabiliteit van het land worden bedreigd. Alle ministers moeten de maatregel ondertekenen.

De noodtoestand duurt officieel negentig dagen, maar het staatshoofd mag die periode nog tweemaal verlengen. Uribe stelde ook een 'noodbelasting' in. De regering wil zo 780 miljoen dollar inzamelen voor het versterken van het leger.

Rellen

Colombia wordt sinds de beëdiging van het nieuwe staatshoofd geteisterd door hevige rellen, ondanks de ruim 20.000 politieagenten die zijn ingezet. De burgeroorlog in het land, tussen linkse rebellen, paramilitaire strijders en het leger, heeft sinds 1964 al zeker 200.000 levens gekost. Jaarlijks worden zo'n mensen ontvoerd.

Uribe beloofde bij zijn aanstelling hogere defensie-uitgaven om illegale gewapende groepen aan te pakken en in het land weer rust en orde te brengen.

/NIEUWSDoden bij rellen beediging president Colombia