William Marlin heeft vrijdagavond tijdens een persconferentie bekendgemaakt per direct af te treden als demissionair premier van Sint Maarten.  

​Op een persbijeenkomst zei Marlin zijn ontslag bij de gouverneur in te dienen. Daarmee komt hij tegemoet aan de eis van de Rijksministerraad, waarin het Nederlands kabinet en de gevolmachtigde ministers van Aruba, Curaçao en Sint Maarten zijn vertegenwoordigd. Zij eisten vrijdag dat Marlin zou aftreden.

Als hij dat niet zou doen, zou Nederland geen geld geven aan Sint Maarten voor de wederopbouw van het eiland, dat in september werd getroffen door de orkaan Irma.

Marlin sprak op de persconferentie van een samenzwering die "helemaal teruggaat tot de top in Den Haag." Hij heeft naar eigen zeggen na de ramp met orkaan Irma alles goed gedaan voor de bevolking van Sint-Maarten en "keihard" gewerkt. "Volgens Den Haag ben ik schuldig aan van alles. Van de wereldwijde opwarming van de aarde tot het blaffen van een hond."

Begin november zegde het parlement van Sint Maarten het vertrouwen op in het kabinet en daarna in premier Marlin vanwege diens optreden voor, tijdens en na de komst van de verwoestende orkaan Irma. Marlin heeft vervolgens verzuimd om, zoals gebruikelijk, zijn ontslag in te dienen bij de gouverneur.

Wederopbouw

Sint Maarten verkeert al weken in een politieke, maar ook humanitaire crisis als gevolg van Irma.

Nederland toonde zich bereid miljoenen uit te trekken voor de wederopbouw, maar stelde wel voorwaarden. Voor Sint Maarten geldt dat het eilandbestuur eerst akkoord moet gaan met de voorwaarden die Nederland aan de hulp stelt. Marlin wilde echter niets van voorwaarden weten en was niet bereid Nederland tegemoet te komen, waarna het parlement van Sint Maarten het vertrouwen in Marlin opzegde.

De verkiezingen voor een nieuw parlement op Sint Maarten werden onlangs door gouverneur Eugene Holiday verplaatst van 8 januari naar 26 februari volgend jaar. 

Rijksministerraad eist aftreden demissionair premier Sint Maarten
68
Rijksministerraad eist aftreden demissionair premier Sint Maarten