VENLO/ALMELO - De politie en honderden illegale straatracers zijn zondagavond opnieuw verwikkeld geraakt in een kat-en-muisspel. In Noord-Limburg probeerden de racers de politie te vlug af te zijn bij een bedrijventerrein bij Venray.

De poging mislukte: de politie was al ter plaatse. De straatracers, onder wie een groep Duitsers, gingen vervolgens terug naar verschillende locaties in Venlo, waar ze eerder op de avond ook al hadden afgesproken. De racers leken zich rond 22.00 uur te groeperen bij de McDonald's langs de A67 bij Blerick

Onderweg hebben zich verscheidene gevaarlijke situaties op de weg voorgedaan. Maar voor zover bekend zijn er geen ongelukken gebeurd. De politie zegt de zaak in de gaten te houden en pas in te grijpen als er daadwerkelijk met racen wordt begonnen.

Hetzelfde tafereel speelde zich zondagavond af in Twente, waar een groep straatracers zich ook tevergeefs bij Almelo had verzameld. Toen de politie de illegale hobbyisten in de smiezen had, besloten die te vertrekken. De straatracers gingen naar een bedrijventerrein bij Aadorp, bij Vriezenveen.

Vorige week maakte justitie in Roermond strenge maatregelen tegen straatracers bekend. Mensen die daaraan meedoen, raken hun auto definitief kwijt. De maatregelen volgden op een illegale straatrace vorige week zondag in Venlo en Venray, waarbij de politie zeven deelnemers arresteerde.

De eerste legale straatrace in Nederland is vrijdagavond gehouden op de start- en landingsbaan van het vliegveld bij het Friese Drachten. Burgemeester P. van der Zaag van de gemeente Smallingerland, waartoe Drachten behoort, besloot het vliegveld open te stellen om een alternatief te bieden voor de illegale straatracerij. De race bij Drachten had maar 25 deelnemers. Het bezoekersaantal lag rond de 7000.