WASHINGTON/TEHERAN - De Amerikaanse president Bush heeft humanitaire hulp aangeboden aan Iran dat vrijdag door een aardbeving is getroffen. Menselijk lijden kent geen politieke grenzen, aldus de president op zaterdag.

Bush zei dat de Amerikanen klaar staan om het Iraanse volk bij te staan met wat zij wensen en nodig hebben. Hij deelde Iran eerder dit jaar in bij een groepje kwaadaardige landen die hij de As van het Kwaad doopte.

De VS hebben strenge sancties tegen Iran ingesteld en menen al jaar lang dat Iraanse regeringen terrorisme steunen. De voormalige Amerikaanse president Clinton heeft voorzichtig de stemming in Teheran gepeild toen de hervormingsgezinde Khatami er president werd in 1997. Maar van een toenadering is het niet gekomen.

De Iraanse minister van Binnenlandse zaken, Abdolvahed Mousavi-Lari, zei in een reactie op de uitspraak van Bush dat de Iraanse regering humanitaire hulp aanvaardt van particuliere organisaties in de Verenigde Staten. Maar hij ging niet in op het aanbod van Bush.

De aardbeving met een kracht van 6,3 op de schaal van Richter was zaterdagmorgen in het noordwesten van Iran. Zeker vijfduizend huizen zijn volledig verwoest en 25.000 mensen zijn dakloos geworden. Het dodental is tot dusver vastgesteld op 222, minstens mensen raakten gewond.

/NIEUWSHonderden doden door zware aardbeving in Iran (video)