TUNIS - Tenminste elf mensen die vanuit Noord-Afrika naar Europa probeerden te komen zijn om het leven gekomen toen de kapitein van een scheepje waarmee ze de overtocht zouden maken, hen dwong naar zijn schip te zwemmen. Dit heeft een Tunesische krant zaterdag bekendgemaakt.

De 'wedstrijd' zou zich vorige week hebben afgespeeld. Vrijdag spoelde opnieuw een lijk aan. Het ging om een verdronken Nigeriaan. Eerder waren al de stoffelijke resten van tien mensen geborgen.

Kapitein

De kapitein schreef de wedstrijd uit toen zich 120 mensen aanmeldden voor de tocht naar de overzijde van de Middellandse Zee. Zijn boot had echter slechts plaats voor zeventig mensen. Alle gegadigden hadden ongeveer 370 euro betaald voor de reis.

Kustwacht

De kapitein zette koers naar zee en kondigde aan dat "de eerste zeventig die zijn schip zouden bereiken meemochten." Nadat dat aantal was gehaald voer het schip meteen weg. De Tunesische kustwacht enterde het vaartuig vrijwel onmiddellijk en hield alle opvarenden aan.

Lijken

Vrij kort daarna werden de lijken van drie jonge Tunesiërs uit het water gevist. In de loop van de week werden de stoffelijke resten van nog drie Tunesiërs, drie Nigerianen en twee Ghanezen gevonden.