WASHINGTON - De Amerikaanse minister van Defensie Donald Rumsfeld zoekt mogelijkheden om zijn speciale strijdkrachten ook buiten Afghanistan naar al-Qaeda-aanhangers te laten zoeken. Rumsfeld bekijkt momenteel plannen die de inzet van Amerikanen ook mogelijk maken in landen waarmee de VS geen conflict hebben. In sommige gevallen zou de betrokken regering er niet eens over worden geïnformeerd.

Dat meldde maandag de krant The New York Times, op gezag van bronnen uit het ministerie van Defensie en uit veiligheidsdiensten. Critici stellen dat dit soort operaties voorbehouden is aan de CIA, en dan onder zeer strenge, wettelijke voorwaarden.

Strijd tegen terrorisme

Voorgaande Amerikaanse regeringen maakten veelal een duidelijk onderscheid tussen militaire operaties van de speciale strijdkrachten en missies die de CIA uitvoerde. Maar die grens lijkt te vervagen nu binnen de VS justitie, inlichtingendiensten en leger de handen ineen slaan in de strijd tegen het terrorisme.

"We zijn in oorlog met al-Qaeda", aldus een hoge Defensiefunctionaris. "Als we een vijandelijke strijder vinden, dan moeten we in staat kunnen zijn met militaire macht ook militaire actie te ondernemen."

De krant benadrukt dat er nog geen definitieve plannen bestaan en dat de voorstellen nog lang niet op het bureau van president Bush komen te liggen.