ATLANTA - Het Hof van Beroep in de Amerikaanse staat Georgia heeft het verzoek van de ouders van comapatiënte Terri Schiavo om haar zaak te heroverwegen, van de hand gewezen. Dat heeft een rechtbankfunctionaris woensdag gezegd.

Een meervoudige kamer van hetzelfde hof besloot eerder dat Schiavo niet meer kunstmatig hoeft te worden gevoed. Haar ouders wilden dat het voltallige hof in Atlanta zich nog eens over de zaak zou buigen. Daartoe was het echter niet verplicht.

Kans

De advocaten van Schiavo's ouders kondigden eerder aan dat zij de zaak zouden voorleggen aan het Hooggerechtshof in Washington, als het Hof van Beroep hun eis zou afwijzen. De kans dat het federale hof in de Amerikaanse hoofdstad de zaak ontvankelijk verklaard, wordt evenwel klein geacht.

De 41-jarige vrouw krijgt al sinds vrijdag geen water en voedsel meer toegediend, nadat een lagere rechter in de staat Florida had besloten de voedselsonde te verwijderen. Als de sondevoeding niet wordt hervat, zal zij naar verwachting binnen tien dagen sterven.

Coma

Schiavo verkeert al bijna vijftien jaar in coma na een hartstilstand. Haar echtgenoot wilde dat de voeding wordt stopgezet zodat een einde komt aan de vegeterende toestand waarin zijn vrouw al jaren verkeert, om zo een waardige dood te sterven. Volgens hem is er geen hoop meer op herstel.

Haar ouders willen hun dochter in leven houden. Volgens hen reageert ze nog steeds op prikkels en hopen ze daarom nog steeds op beterschap. De ouders van Schiavo hebben de steun van president Bush en de Amerikaanse pro-lifebeweging.

Laatste moment

Het door Republikeinen gedomineerde Amerikaanse Congres bood de ouders op het laatste moment de gelegenheid om verder te procederen in het federale juridische circuit. Het parlement werd hiervoor speciaal teruggeroepen van het paasreces om een noodwet goed te keuren die dit mogelijk maakt.

De kwestie doet in de Verenigde Staten veel stof opwaaien. Veel conservatieven zijn tegen de levensbeëindiging. Uit een enquête bleek dat 80 procent van de ondervraagden niet verder wil leven zoals Schiavo.