DEN HAAG - De afgetreden D66-minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) is dinsdag door de PvdA-senatoren in het debat over de gekozen burgemeester "grotelijks belazerd". CDA-fractieleider Verhagen zei dat woensdagavond in een spoeddebat over deze kwestie.

Verhagen gebruikte daarmee dezelfde woorden als PvdA-leider Bos na het mislukken van de kabinetsformatie met het CDA in 2003. Ook Bos achtte zich toen "grotelijks belazerd".

Volgens Verhagen hebben de PvdA-senatoren zich dinsdag schuldig gemaakt aan opportunisme en spelletjes "met als doel De Graaf en de coalitie te beschadigen". "Als het er om gaat de kiezer vertrouwen te schenken geeft de PvdA niet thuis."

Schuld

De verwerping van de grondwetswijziging voor de gekozen burgemeester in de senaat was volgens PvdA-leider Bos niet de schuld van de PvdA-senatoren, maar van de coalitiepartners CDA en VVD. Die hebben volgens Bos verhinderd dat D66-minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) kon ingaan op "een reëel bod" van PvdA-senator Van Thijn.

Van Thijn had voorgesteld dat alleen in gemeenten die dat zelf wilden volgend jaar de burgemeester gekozen zou worden. "Ik begrijp niet waarom De Graaf daar niet op kon ingaan" aldus Bos in het spoeddebat over het aftreden van De Graaf.

Weerstand

Bos zei verder dat hij De Graaf in de dagen voor het debat een aantal malen heeft gewaarschuwd dat hij de weerstand bij de PvdA-senatoren tegen de grondwetswijziging niet moest onderschatten. "Het optimisme in de media hierover was totaal misplaatst." Bos daagde verder D66-leider Dittrich uit te leggen waarom D66 in de coalitie blijft, terwijl De Graaf opstapt.

Vooropgezet doel

VVD-fractievoorzitter Van Aartsen vindt dat de Eerste-Kamerfractie van de PvdA "met een vooropgezet doel" de komst van de gekozen burgemeester heeft geblokkeerd. De antwoorden van minister De Graaf deden er niet eens toe, aldus de VVD-fractievoorzitter.

Hij hield de Eerste-Kamerfracties van PvdA, GroenLinks en SP verantwoordelijk voor het aftreden van De Graaf. Volgens hem hebben zij de grondwetswijziging "misbruikt" om te discussiëren over wetten die nog in de Tweede Kamer moeten worden besproken.

Van Aartsen zei dat De Graaf veel lof heeft verdiend voor zijn optreden in het Eerste-Kamerdebat dinsdag. De VVD betreurt het zeer dat De Graaf afgetreden is.