UTRECHT - De internationale betalingsverwerker Pay Square in Utrecht heeft maandag 10.000 creditcards van Visa uit voorzorg geblokkeerd. Dat gebeurde nadat een fraudezaak aan het licht was gekomen. Dat heeft een woordvoerster woensdag laten weten. Met hoeveel kaarten is gefraudeerd en om welke bedragen het gaat, kon ze niet zeggen.

"Alles duidt op een lek bij een buitenlandse leverancier die voor ons bedrijf transacties verwerkt en kaartgegevens bijhoudt. Als klanten met hun rekeningafschriften kunnen aantonen dat er misbruik is gemaakt van hun creditcard, zullen we ze schadeloos stellen", aldus de woordvoerster. Alle 10.000 klanten van wie de kaart preventief is geblokkeerd, ontvangen woensdag of donderdag een brief over de kwestie.

Met de gegevens die zijn verkregen via het "elektronische lek" hebben criminelen nieuwe kaarten gemaakt. Die zijn elders in Europa gebruikt om uitgaven te doen, terwijl de originele creditcard nog gewoon in het bezit is van de gedupeerde klant. Volgens de woordvoerster gaat het alleen om creditcards die via Pay Square zijn uitgegeven. In totaal zijn er in Nederland ruim 2 miljoen Visa-kaarten in omloop.