DEN HAAG - Minister De Graaf (Bestuurlijke Vernieuwing) wilde woensdagmiddag nog niets kwijt over zijn positie. "Ik heb niets mee te delen", zei hij na afloop van een ruim een uur durend gesprek met premier Balkenende.

Bekijk video: Stelling: 'Moet De Graaf aftreden?'
Modem/ Breedband

Hij verwees naar het spoeddebat dat de Tweede Kamer woensdagavond gaat houden over de kwestie. De Graaf noemde het wel erg nuttig om met Balkenende bij te praten.

Hij wees ook naar de ministerraad die deze week in verband met Goede Vrijdag op donderdag al wordt gehouden. Dat zou er op kunnen duiden dat hij in ieder geval niet van plan is voor de ministerraad op te stappen.

Doorgaan

De D66-fractie ziet in het sneuvelen van de gekozen burgemeester geen enkele reden voor een breuk met de coalitie. "Het probleem ligt niet bij ons, maar bij de PvdA", aldus Tweede-Kamerlid Van der Ham donderdag na afloop van een fractieberaad. "Dit motiveert alleen maar om door te gaan."

Volgens Van der Ham vindt de fractie unaniem dat minister De Graaf voor Bestuurlijke Vernieuwing moet aanblijven. Fractieleider Dittrich en D66-minister Brinkhorst van Economische Zaken hebben eerder op de dag een beroep op hem gedaan om in functie te blijven, maar het is onduidelijk wat De Graaf uiteindelijk gaat doen.

Balkenende

Minister-president Balkenende vindt het niet nodig dat minister De Graaf aftreedt. Dat liet hij woensdag weten bij terugkeer in Den Haag. De premier had de EU-top in Brussel eerder dan gepland verlaten wegens de politieke problemen thuis.

Speculaties

Balkenende zei dat De Graaf zich tijdens het debat in de Eerste Kamer "geweldig" heeft geweerd. Speculaties over aftreden zijn dan ook niet aan de orde, vindt de premier. Van een bungelende bewindsman is geen sprake, benadrukt hij.

De premier onderstreepte dat de coalitie "heel goed op een lijn zit". Dat is dinsdag ook gebleken in de Eerste Kamer, stelt hij. Het optreden van de PvdA daarentegen vindt hij "onbegrijpelijk en zeer teleurstellend".