AMSTERDAM - Op verzoek van minister Donner van Justitie hebben de Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij woensdag toch een gratis telefoonnummer ingesteld voor mensen die niet willen dat de loterijen automatisch geld inhouden voor het jubileumcadeau voor koningin Beatrix.

Deelnemers die de 5,25 euro niet willen betalen, moesten tot nu toe met een betaald nummer bellen. Maandag en dinsdag maakten circa 16.000 mensen gebruik van dat nummer. Zij betaalden toen 15 cent per minuut.

Donderdag

De loterijen nemen het nieuwe telefoonnummer (0800-1155) donderdagochtend in gebruik. Tot die tijd is het bestaande nummer 0909-0011 te bereiken voor 1 cent per minuut, omdat het volgens de loterijen technisch niet mogelijk is het bestaande nummer gratis te maken.

Minister Donner had van tevoren toestemming gegeven voor de actie van de loterijen, maar hij wil niet dat mensen moeten betalen om hun bezwaren kenbaar te maken. "De kosten voor het opbellen heb ik niet toegestaan", zei Donner dinsdag in de Tweede Kamer.

De loterijen schrijven het bedrag voor het jubileumcadeau niet af bij mensen die zich melden bij de telefoonlijn, verzekert een voorlichter. De incasso wordt op 25 april uitgevoerd. De telefoonkosten van de bellers die gebruik hebben gemaakt van het oude telefoonnummer kunnen volgens de zegsvrouwe niet vergoed worden.

Cadeau

Van de 5,25 euro gaat de helft als cadeau naar goede doelen die koningin Beatrix zelf heeft goedgekeurd: Unicef, Jantje Beton, het Oranje Fonds en het Prinses Beatrix Fonds. Ongeveer 20 procent gaat op aan kosten zoals mailing en logistiek, circa 30 procent is bestemd als extra prijzengeld.