AMSTERDAM - De burgemeesters van de grootste gemeenten hebben verdeeld gereageerd op het uitstel van de gekozen burgemeester. De Rotterdamse burgemeester Ivo Opstelten is 'teleurgesteld en verbijsterd' over het uitstel, terwijl Wim Deetman van Den Haag juist vindt dat de invoering van de gekozen burgemeester beter had moeten worden voorbereid.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

Burgemeester Cohen van Amsterdam vindt het 'heel jammer' dat het gekozen burgemeesterschap van de baan is. Hij zei woensdag te hopen dat de discussie hierover zo snel mogelijk weer op gang komt.

VVD-burgemeester Opstelten zegt 'verbaasd te zijn over het aantal bestuurlijke regenten' bij de PvdA. De Eerste-Kamerfractie van de PvdA stemde dinsdagavond tegen een grondwetswijziging die de gekozen burgemeester mogelijk moest maken. Hierdoor kan de gekozen burgemeester niet in 2006 worden ingevoerd.

Te snel

Daarentegen vindt Deetman, die ook voorzitter is van de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG), dat minister voor Bestuurlijke Vernieuwing Thom de Graaf de gekozen burgemeester te snel wilde doorvoeren. De Graaf had volgens Deetman meer tegemoet moeten komen aan de eisen van de PvdA. Zo wilde de PvdA dat de gekozen burgemeester korpsbeheerder, en daarmee baas van de politie, zou blijven.

Als voorzitter van de VNG zegt Deetman dat 'de Eerste Kamer goed geluisterd heeft naar de bezwaren van de gemeenten'. De VNG is in principe niet tegen de gekozen burgemeester, mits de wijziging zorgvuldig en niet overhaast wordt doorgevoerd. Deetman wil dat de gekozen burgemeester in 2010 wél doorgaat.

Krokodillentranen

De Utrechtse burgemeester Annie Brouwer vindt dat D66 meer had moeten doen met handreikingen en suggesties. Brouwer verwijt D66 daarom 'krokodillentranen'.

Zeer teleurgesteld

Oud-burgemeester Bram Peper van Rotterdam zei woensdagochtend in het tv-programma Goedemorgen Nederland zeer teleurgesteld te zijn in zijn partij, de PvdA. Peper wilde zich kandideren voor het burgemeesterschap in de havenstad.

Burgemeester Cohen van Amsterdam vindt het 'heel jammer' dat het gekozen burgemeesterschap van de baan is. Cohen is zelf altijd voorstander geweest van de gekozen burgemeester en had zich graag in de strijd willen werpen. Volgens zijn woordvoerster komt er nu wel meer tijd vrij om het idee nader uit te werken. Cohen had namelijk nog zijn twijfels over de exacte invulling van de gekozen burgemeester.

"Hij was in principe beschikbaar, maar wilde wel precies weten onder welke voorwaarden en welke instrumenten hij zou krijgen om zijn mandaat waar te maken. Dat was nu nog niet heel goed uitgewerkt."

Cohen zei blij te zijn dat minister De Graaf de PvdA-voorwaarde om het politiekorps in lokale hand te houden, heeft ingewilligd.