RIJSWIJK - Het boeken van hotelkamers via internet zal de komende vier jaar explosief toenemen. Dat staat in een rapport van de zakenbank Bear Stearns, zo meldt het Amerikaanse internetmagazine CNet.

Het aantal online hotelreserveringen zal tot aan 2006 jaarlijks groeien met 26 procent tot een omzet van 15,5 miljard dollar, aldus het rapport. In 2000 was dat nog 3,8 miljard dollar.

Online reisbureaus en veilingen maken het mogelijk om snel en gemakkelijk prijzen te vergelijken. Hotels kunnen hierdoor worden gedwongen hun tarieven in de toekomst te verlagen.

Volgens het rapport is het niet de hotelbranche zelf die profiteert van de groei, maar vooral websites als Travelocity, Orbitz en Expedia. Terwijl de omzet van de hotelketens stagneert, nam die van enkele reissites dit jaar aanzienlijk toe, waarbij Expedia met 85 procent de kroon spant.

Starwood en Six Continents, de eigenaars van onder meer Holiday Inn en Crowne Plaza, zijn inmiddels in de aanval gegaan. Via hun sites garanderen zij sinds kort de laagst mogelijke tarieven.