NEW YORK/MINNEAPOLIS - De scholier die maandag in de Amerikaanse staat Minnesota negen mensen doodschoot, heeft zichzelf eerder op een internetsite van neo-nazi's de 'Engel des doods' en 'Indianen-Nazi' genoemd. De 17-jarige schutter zou op de internetpagina zijn bewondering van Adolf Hitler hebben uitgesproken, meldden Amerikaanse media dinsdag.

De jongen schoot zijn grootvader en diens vrouw dood en richtte daarna een bloedbad aan op zijn school, de Red Lake High School. Bij het detectiepoortje bij de ingang doodde hij een bewaker, waarna hij het vuur opende in een klaslokaal.

Onder zijn slachtoffers zijn volgens de federale recherche FBI een 62-jarige leraar en vijf scholieren. Veertien anderen raakten gewond, van wie twee ernstig. Tijdens een schietpartij met de politie beroofde de jongen zich daarna van het leven.

Angstig

De scholier schoot volgens getuigen met twee handvuurwapens en een geweer lukraak om zich heen. Angstige leerlingen en medewerkers barricadeerden deuren van klaslokalen en belden de politie. Over de motieven van de dader is nog niets bekend, hoewel een medeleerling vertelde dat de jongen al een jaar geleden had gezegd stennis op school te willen schoppen. De jongen zou een individualist zijn geweest die veel werd gepest.

Grootvader

Volgens een brandweerman ter plekke was een van de wapens van de doodgeschoten grootvader, een oud-politieman. De dader zou glimlachend en zwaaiend schoolgenoten onder vuur hebben genomen.

Een scholier vertelde dat hij zijn wapen op een jongen richtte, van gedachten veranderde, naar de jongen lachte en iemand anders doodschoot. Een ander vroeg hij of hij in God geloofde, waarop hij de trekker overhaalde.

Leerlingen

De school heet Red Lake en ligt in het gelijknamige reservaat voor Chippewa Indianen dat 350 kilometer ten noorden van Minneapolis ligt. Er zitten ongeveer driehonderd leerlingen op de school. Na de schietpartij zijn gebouw en omgeving afgesloten.

Het is het bloedigste drama met vuurwapens op een Amerikaanse school sinds april 1999. Toen schoten twee leerlingen een halfuur lang willekeurig op mensen in hun Columbine High School in Littleton (Colorado). Twaalf leerlingen en een leraar kwamen om. De twee daders pleegden vervolgens zelfmoord.