AMSTERDAM - De Postcodeloterij, BankGiroloterij en Sponsorloterij blijven geld rekenen aan mensen die een extra afschrijving voor de trekking van 25 mei willen intrekken. Minister Donner van Justitie zei eerder dinsdag dat dat niet volgens de afspraak is en dat de loterijen geen geld mogen vragen.

De loterijen schrijven bij hun deelnemers leden bovenop de kosten van het gewone lot 5,25 euro af van de rekening. De helft van dit bedrag gaat naar het jubileumcadeau voor koningin Beatrix.

Wie de extra afschrijving wil terugdraaien, maar daarvoor voor 15 eurocent per minuut een telefoonnummer (0909-0011) bellen. "De kosten voor het opbellen heb ik niet toegestaan", zei Donner. Hij wil dat mensen alsnog de mogelijkheid krijgen gratis door te geven dat ze de toeslag terug willen.

Volgens een woordvoerster van de loterijen is er alleen met Donner afgesproken dat het nummer dat op een speciale mailing aan leden staat, gratis moet zijn. Mensen kunnen naar dat nummer bellen als het geld al is afgeschreven van hun rekening, en ze daar bezwaar tegen hebben. Over het 0909-nummer is volgens de woordvoerster niets afgesproken. "Daar rekenen we dan ook gewone gesprekskosten voor."

Mensen kunnen tot 25 mei het geld terugkrijgen, dan vindt de speciale trekking plaats.