WASHINGTON - Een Amerikaanse rechter heeft dinsdag bepaald dat de sondevoeding van comapatiënte Terri Schiavo (41) niet hoeft te worden hervat. Dat heeft nieuwszender CNN gemeld. Schiavo's ouders hadden gevraagd om de voeding weer te laten aansluiten, nadat die vrijdag op last van een rechtbank in Florida was afgesloten.

Volgens de federale rechter James Whittemore hebben de ouders niet aannemelijk kunnen maken dat de rechtbank in Florida de rechten van hun dochter heeft geschonden door de voeding te laten afkoppelen.

Rechter Whittemore had tijdens een spoedzitting dinsdag de advocaten van beide partijen hun standpunt uiteen laten zetten. De voedingssonde van Schiavo was vrijdag op last van een lokale rechtbank verwijderd, op verzoek van haar echtgenoot. De vrouw ligt al vijftien jaar in een coma. Haar man wil een einde maken aan haar lijden. Zonder vocht en voeding zou ze binnen tien dagen overlijden. De advocaat van Terri's ouders, die de vrouw in leven willen houden, had Whittemore daarom gevraagd haast te maken.

Noodwet

Dat de ouders hun zaak voor een federale rechtbank konden bepleiten, is het gevolg van een noodwet, die het afgelopen weekeinde met spoed door het Congres werd geloodst en maandagochtend door president George Bush werd bekrachtigd.

Tegen de beslissing van rechter Whittemore is hoger beroep mogelijk. Het ligt in de verwachting dat de ouders dat ook doen. Het juridisch getouwtrek tussen de echtgenoot en de ouders over de zwaar gehandicapte vrouw duurt al zeven jaar.