ROME - Paus Johannes II heeft opnieuw ademhalingsproblemen gehad en zijn gezondheidstoestand is aan het verslechteren, aldus Italiaanse kranten dinsdag. De berichten overschaduwen de voorbereidingen van de Rooms-Katholieke Kerk voor de goede week. Het Vaticaan ontkent dat er nieuwe ontwikkelingen zijn in de toestand van de kerkvorst.

Maar de conservatieve krant Il Messaggero meldde dat "de algehele toestand van de paus vandaag slechter is dan toen hij in het Gemelli Ziekenhuis lag". De krant baseert zich op bronnen binnen het Vaticaan. De 84-jarige paus lag dit jaar al twee keer in het ziekenhuis. Tijdens de laatste opname is een buisje in zijn luchtpijp aangebracht om de ademhaling gemakkelijker te maken.

Genezing

Een bron binnen het Vaticaan verklaarde tegen het persbureau Reuters dat het herstel van de paus langzamer gaat dan gehoopt. "Spijtig genoeg gaat het niet zo als we gehoopt hadden", zei de monseigneur. "Dit zijn de pieken en dalen van een post-operatieve genezingsperiode voor een man van zijn leeftijd en zo'n conditie", voegde hij eraan toe. Een andere anonieme geestelijke verklaarde dat het "duidelijk is dat de paus veel lijdt".

Kerkvorst

Bronnen zeggen dat de kerkvorst de processie in het Colosseum op Goede Vrijdag zal missen. Op die dag herdenken christenen het lijden en sterven van Jezus Christus. Kardinaal Camillo Ruini, die namens de paus het bisdom Rome bestuurt, leidt nu het evenement. De paus zal de herdenking op de televisie volgen. Hij werd zondag voor het laatst in het openbaar gezien.