GENEVE - VN-blauwhelmen die dienst deden bij het conflict tussen Ethiopië en Eritrea (Unmee), hebben voor een half miljoen dollar gefraudeerd met telefoonkosten. Dat hebben accountants van de Verenigde Naties maandag gezegd.

Normaal gesproken moeten VN'ers op vredesmissies betalen voor privé-gesprekken. Meestal krijgen ze de eerste belminuut gratis. De militairen in Ethiopië en Eritrea gebruikten in 2003 en 2004 gestolen identiteitscodes en belden op kosten van een ander, aldus de accountants in een jaarrapport over vredesmissies. Ook belden ze soms honderd keer in een uur om steeds binnen die ene minuut op te hangen.

Inmiddels zijn maatregelen genomen om misbruik te voorkomen. Zo worden minder persoonlijke codes verstrekt en is de gratis beltijd verkort tot een halve minuut.

Van november 2000 tot juni 2001 was Nederland het leidende land binnen Unmee. In totaal deden ruim 1100 Nederlandse militairen aan de missie mee. Unmee moest ervoor zorgen dat het in 2000 gesloten vredesakkoord tussen Ethiopië en Eritrea standhield.