NEW YORK/MINNEAPOLIS - Een scholier in de Amerikaanse staat Minnesota heeft maandag negen mensen doodgeschoten en minstens tien anderen verwond. Daarna beroofde hij zichzelf van het leven. Zeven mensen kwamen om in een schoolgebouw toen de schutter wild om zich heen schoot. Daarvoor had hij twee van zijn grootouders vermoord.

Bekijk video: Modem/ Breedband

Onder de doden op de middelbare school Red Lake High School zijn volgens de federale recherche FBI een bewaker, een 62-jarige onderwijzeres en zeker vijf scholieren. De FBI gaat ervan uit dat het een eenmansactie was.

Opa

Voorafgaand aan het bloedbad op zijn eigen school vermoordde de jongen zijn opa en diens vriendin in hun huis. Daarna trok hij met meerdere wapens naar school. Volgens getuigen schoot de jongen lukraak om zich heen. Angstige leerlingen en medewerkers barricadeerden deuren van klaslokalen en belden de politie. Alle doden vielen in hetzelfde klaslokaal, aldus de FBI.

Motieven

Over de motieven van de dader is nog niets bekend, hoewel een medeleerling vertelde dat de jongen al een jaar geleden had gezegd stennis op school te willen schoppen. Volgens een brandweerman ter plekke was een van de wapens van de doodgeschoten grootvader, een oud-politieman.

Naam en leeftijd van de dader zijn niet vrijgegeven. Hij zou glimlachend en zwaaiend schoolgenoten onder vuur hebben genomen. Een scholier vertelde dat hij zijn wapen op een jongen richtte, van gedachten veranderde, naar de jongen lachte en iemand anders doodschoot.

School

De school heet Red Lake, net als het reservaat voor Chippewa Indianen dat ruim 900 kilometer ten noordwesten van Chicago en 350 kilometer ten noorden van Minneapolis ligt. Er zitten ongeveer driehonderd leerlingen op de school. Na de schietpartij zijn gebouw en omgeving afgesloten.

Columbine High School

Het is het bloedigste drama met vuurwapens op een Amerikaanse school sinds april 1999. Toen schoten twee leerlingen een half uur lang willekeurig op mensen in hun Columbine High School in Littleton (Colorado). Twaalf leerlingen en een leraar kwamen om. De twee daders pleegden vervolgens zelfmoord.