DEN HAAG - De ANWB waarschuwt dat de avondspits van donderdag extra druk wordt. Dat wordt veroorzaakt door het paasweekeinde. Volgens de organisatie gaan ongeveer een half miljoen Nederlanders een lang weekeinde weg. Ook komen er tienduizenden buitenlandse toeristen naar Nederland.

Ook op tweede paasdag is de kans op files groot, meldde de ANWB maandag. Donderdag begint de drukte in de loop van de middag. Ze houdt tot ongeveer 20.00 uur aan. Op Goede Vrijdag is het in de ochtend nog rustig, maar na twaalven zal het snel drukker worden, vooral rond de Veluwe en richting Zeeland.

Buitenlandse toeristen

Het Nederlands Bureau voor Toerisme en Congressen (NBTC) verwacht dat er met Pasen 825.000 buitenlandse toeristen naar Nederland komen. Van hen komt naar schatting 60 procent uit Duitsland en 25 procent uit België. Vorig jaar waren er met Pasen 875.000 buitenlandse toeristen. Maar omdat het feest dit jaar vroeger valt en de kans op wisselvallig weer redelijk groot is, verwacht het NBTC er dit jaar iets minder.

Van de half miljoen Nederlanders die het lange paasweekeinde van huis gaan, blijven er naar schatting van het NBTC 325.000 in eigen land.