TILBURG - De relatie tussen de bezoekers van de moskee in de Tilburgse Von Suppeestraat en de buurt lijkt genormaliseerd. Binnenkort heeft het bestuur van de moskee een gesprek met de buurtvereniging om de lucht helemaal te klaren.

De moskee en zijn imam Ahmad Salam kwamen vorige week donderdag in het nieuws, toen het televisieprogramma NOVA meldde dat Salam voorzitter is van een stichting van radicale imams die oproept tot haat tegen het Westen.

Naar aanleiding daarvan schreef de buurtvereniging een brief aan burgemeester Stekelenburg met het verzoek de moskee onmiddellijk te sluiten. De buurt zegt veel last te hebben van de moskee. Er is met name veel parkeer- en geluidsoverlast.

'Hard gesprek'

Afgelopen woensdag had burgemeester Stekelenburg daarom een 'hard gesprek' met de imam en zijn bestuur over de antiwesterse denkbeelden van de voorganger. In de afspraken die in het gesprek zijn gemaakt, staat onder andere dat de imam niet meer mag oproepen tot geweld tegen anderen.

Ook mag hij zijn gelovigen niet aansporen om fysiek geweld te gebruiken tegen vrouwen. Bovendien gaat de gemeente de preken van de geestelijk leider op band opnemen, vertalen en in de buurt verspreiden.

Vrijdagmiddag bezochten ongeveer driehonderd mannen en kinderen de moskee om te luisteren naar de omstreden imam Ahmad Salam. Volgens een woordvoerder van de imam heeft deze het in zijn preek niet over de ontstane commotie gehad.

"Iedereen heeft in de krant en op televisie kunnen zien wat er aan de hand is. Dit was een dienst zoals alle anderen." De woordvoerder benadrukte nogmaals dat het noodzakelijk is dat de moskee communiceert met de buurt.

"We weten te weinig van elkaar. Dat is de afgelopen week ook weer gebleken. Als wij duidelijker laten zien wie we zijn en wat we doen ontstaat mogelijk meer begrip."

/NIEUWSBewoners eisen sluiting Tilburgse moskeePreken Tilburgse imam worden opgenomen