LEEUWARDEN - Het zaterdag gevonden eerste kievitsei in Friesland is ondanks een raapverbod toch meegenomen. De vinders hebben zaterdag het ei in het nest bij Schuilenburg laten liggen, maar maandag werd het ei bij de Friese regionale omroep Omrop Fryslân bezorgd.

In een briefje bij het ei roept de anonieme raper kievitseirapers op het gerechtelijke raapverbod te negeren. "Het lag hier bij ons op de stoep. We hebben het ei vergeleken met foto's van het eerst gevonden ei en het lijken dezelfde eieren", aldus een medewerker van de Friese omroep maandag.

Jan Boomsma en Jouke Idema uit Berlikum zijn de vinders van het eerste Friese kievitsei. Omdat de rechtbank in Leeuwarden het rapen van de gespikkelde eieren woensdag verbood, lieten de mannen het ei liggen. Wel markeerden ze het nest met een stokje.

Normaal gesproken wordt het eerst gevonden ei in Leeuwarden aan de Friese commissaris van de koningin overhandigd. Omdat het ei dit jaar niet geraapt mocht worden, is de Friese commissaris Nijpels zaterdag naar Schuilenburg getogen om een kijkje te nemen.

Nijpels

Achteraf had Nijpels zich die reis kunnen besparen omdat het ei maandag door de anonieme raper alsnog in Leeuwarden werd afgeleverd. De raper roept in het begeleidende briefje prominenten op het eerste kievitsei officieel in ontvangst te nemen.

Of het daar van zal komen, is nog niet duidelijk. De regionale omroep heeft nog geen idee wat er verder met het ei moet gebeuren. "Er staat wel een tip in het begeleidende briefje over hoe je het ei kan bereiden om op te eten", aldus de medewerker van Omrop Fryslân.

Eierrapers

Vrijdag komen in Jirsum eierrapers bijeen die het raapverbod negeren. Een raper die met kievitseieren wordt betrapt, riskeert een boete van 95 euro. De organisatie van de bijeenkomst in Jirsum wil alle uitgedeelde boetes bundelen en die boetes bij de rechter aanvechten. "Eventueel gaan we er voor zitten", aldus organisator A. de Jong. Volgens de politie in Friesland zijn er overigens nog geen boetes uitgedeeld.