DEN HAAG - Zuigelingen kunnen ernstig ziek worden van honing. Het natuurproduct kan besmet zijn met de bacterie die botulisme veroorzaakt. Dit laat het ministerie van Volksgezondheid vrijdag weten. Het ministerie adviseert geen honing te geven aan baby's tot een jaar.

Kinderen kunnen van besmette honing
infantiel botulisme

Volgens het ministerie ontstaan in een korte tijd symptomen als verminderde eetlust, aanhoudend huilen, sloomheid en verstoppingen. Deze ziekteverschijnselen kunnen leiden tot spierzwakte en verlamming. De baby kan hieraan zelfs overlijden. Als het kind tijdig wordt behandeld en als er geen complicaties optreden, kan de zuigeling meestal volledig herstellen.

De waarschuwing geldt alleen voor honing en niet voor producten waarin het natuurproduct is verwerkt. Honing levert, voorzover bekend bij het ministerie, geen risico op voor volwassenen en oudere kinderen. Zij hebben een volledig ontwikkelde darmflora, aldus VWS.

Begin maart werd in Groningen een baby ziek. Het bleek het derde geval van infantiel botulisme in Nederland sinds 2000. Naast zuigelingenvoeding kregen de kinderen honing. Uit onderzoek blijkt dat sommige, vooral allochtone, ouders honing gebruiken om kleine kinderen te troosten of om spenen in te dopen.