SCHIPHOL - Het televisieprogramma Opsporing Verzocht laat maandagavond compositiefoto's zien van twee mannen die mogelijk betrokken waren bij de diamantroof op Schiphol. Het gaat om een man die zou hebben klaargestaan met een vluchtauto en een van de vermoedelijke overvallers, liet de Koninklijke Marechaussee weten.

De gewapende overval op 25 februari, waarbij de daders voor miljoenen euro's aan juwelen en diamanten hebben buitgemaakt, is waarschijnlijk een van de grootste in de geschiedenis. De roof deed veel stof opwaaien, omdat het vrachtplatform waar de overvallers te werk gingen zwaar is beveiligd.

Voorbereiding

De marechaussee maakte eerder bekend dat de daders de roof vermoedelijk op 10 februari al op de luchthaven hebben voorbereid. Een van de gezochte mannen, ongeveer 1,80 meter lang van 35 à 40 jaar oud met een lichtgetinte huidskleur, zou op die dag op het platform van Schiphol een blauwe KLM-auto hebben gestolen. Mogelijk heeft deze diefstal verband met de overval, vermoedt de marechaussee.

Diamanten

De diamanten waren bestemd voor een vliegtuig dat op de bewuste dag rond 10.00 uur op platform B-34 klaar stond voor vertrek naar Antwerpen. Op het moment dat de voorraad het toestel in zou gaan, sloegen twee berovers toe in een witte waardeauto van de KLM.

De andere man die in de televisieuitzending aan bod komt, is een blanke man met een slank postuur, langer dan 1,80 meter van ongeveer 30 à 35 jaar met donkerblond haar. Hij zou op de dag van de roof met een vluchtauto, een rode Renault Express, klaar staan op het fietspad tussen de Hoeksteen en de Kruisweg in Hoofddorp. Op die plek hebben de daders de buit overgeladen vanuit de waardeauto, die vervolgens achterbleef.

Ongeveer anderhalve week later kreeg de marechaussee een melding dat de rode vluchtauto in brand stond op een afgelegen terrein in Diemen. Het voertuig zou overigens een maand eerder al zijn gestolen bij de Edenhal in Amsterdam. Vorige week heeft de marechaussee ongeveer 20.000 flyers uitgedeeld aan personeel op de luchthaven. ze hoopt daarmee nieuwe tips te krijgen over de raadselachtige roof.