WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush heeft maandag zijn handtekening gezet onder een omstreden wet die het leven van comapatiënte Theresa (Terri) Schiavo uit Florida moet verlengen. Dat maakte het Witte Huis bekend. Maandag stemde, na de Senaat, ook het Amerikaanse Huis van Afgevaardigden voor die wet.

Bekijk video: Modem/ Breedband

De wet moet er voor zorgen dat Schiavo weer wordt gevoed en dat federale rechters zich weer over de zaak gaan buigen, in plaats van rechtbanken in Florida. Het ligt in de verwachting dat een federale rechter die de zaak oppikt zal besluiten Schiavo weer kunstmatig te gaan voeden. De wetgevende macht wijzigt hiermee direct een besluit van de rechterlijke macht.

Voeding

Vrijdag was namelijk de voeding van Schiavo gestaakt, nadat een rechter in Florida had bepaald dat het leven van Theresa Schiavo na vijftien jaar niet langer kunstmatig zou moeten worden verlengd.

Daarmee mocht Schiavo in feite sterven. Dat was conform de wens van haar echtgenoot die zijn vrouw uit haar lijden wilde verlossen, maar zeer tegen de zin van Schiavo's ouders. Die proberen al jaren aan te tonen dat Schiavo wel degelijk dingen hoort en opmerkt en wellicht uit haar coma kan ontwaken. Het oordeel van de rechter in Florida leidde tot grote verontwaardiging in politiek Washington dat over het algemeen fel gekant is tegen euthanasie.

Michael Schiavo

Michael Schiavo beschuldigde Washington zondag van politiek opportunisme. Volgens hem gaan regering en parlement aan de haal met een persoonlijke aangelegenheid, die al zeven jaar onderwerp is van juridisch getouwtrek. Hij zwoer zijn strijd te zullen voortzetten. "Ik heb haar die belofte gedaan, en ik zal me eraan houden", aldus Schiavo tegen de nieuwszender CNN.

Dankbaar

Terri's broer Bob verklaarde tegen CNN dat zijn familie "zeer dankbaar" is voor wat het Congres en Senaat voor hen doen. "Terri leeft. Ze is niet stervende. Ze is een mens. Ze ligt niet in coma en kan nog worden geholpen", aldus Bob Schindler.

Zonder toediening van vocht zal de vrouw binnen ongeveer twaalf dagen sterven. Terri Schiavo is twee keer eerder van de sondevoeding gehaald, maar beide keren kregen haar ouders en mede-actievoerders het voor elkaar dat de voeding weer werd aangesloten. Schiavo raakte in 1990 in een coma na een hartstilstand.