WASHINGTON - Het Amerikaanse Congres heeft zondag een stemming over een wetsvoorstel dat de comapatiënte Theresa (Terri) Schiavo langer in leven moet houden, voor onbepaalde tijd uitgesteld. De speciale zitting van het Huis van Afgevaardigden waarin de wet zou worden besproken, is direct na aanvang geschorst.

Bij de inderhaast belegde zitting van het Congres waren onvoldoende Republikeinen aanwezig om een beslissing te forceren over het lot van Terri Schiavo. Volgens de regels van het Huis had de wet alleen kunnen worden aangenomen als alle aanwezige leden akkoord waren gegaan. Enkele Democraten lagen dwars.

Volgens dagblad The Miami Herald proberen de Republikeinen het maandag opnieuw, mogelijk al vlak na middernacht (plaatselijke tijd). Ze hopen dat dan voldoende van hun afgevaardigden vervroegd zijn teruggekeerd van paasvakantie. President George Bush is al vanaf zijn ranch in Texas teruggekeerd naar Washington om de wet zo snel mogelijk te tekenen als het Congres akkoord gaat.

Juridisch getouwtrek

Michael Schiavo beschuldigde Washington zondag van politiek opportunisme. Volgens hem gaan regering en parlement aan de haal met een persoonlijke aangelegenheid, die al zeven jaar onderwerp is van juridisch getouwtrek. Hij zwoer zijn strijd te zullen voortzetten. "Ik heb haar die belofte gedaan, en ik zal me eraan houden", aldus Schiavo tegen de nieuwszender CNN.

De afgelopen zeven jaar was het juridische getrouwtrek rond Terri beperkt gebleven tot rechtbanken in Florida. Een meerderheid van de afgevaardigden wil dat federale rechtbanken zich over de zaak buigen. Dat moet dan wel snel gebeuren, want Terri Schiavo zal zonder toediening van vocht binnen twaalf dagen sterven, is de verwachting.

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de ouders van Terri naar een federale rechtbank kunnen stappen. Mary en Bob Schindler willen dat hun dochter in leven blijft. De ouders en het parlement hopen dat de federale rechter die zich met de affaire gaat bezighouden, meteen opdracht geeft dat Terri weer aan de sonde moet.

Zeer dankbaar

Terri's broer Bob verklaarde tegen CNN dat zijn familie "zeer dankbaar" is voor wat het Congres voor hen doet. "Terri leeft. Ze is niet stervende. Ze is een mens. Ze ligt niet in coma en kan nog worden geholpen", aldus Bob Schindler.