PARIJS/LUGO/LISSABON - De winter is nauwelijks voorbij of in Frankrijk, Spanje en Portugal woeden al weer bosbranden. Dat is het gevolg van de aanhoudende droogte sinds de herfst.

In Frankrijk woedden zondag bosbranden in de Dordogne en in het Baskenland. Het land kampt met gebrek aan water, omdat het sinds september niet meer veel geregend heeft, zei Grégory Boinel van de Franse nationale directie voor de watervoorziening tegen de krant Journal du Dimanche. In een aantal gebieden in het zuidwesten van het land zijn de herfst en de winter in geen vijftig jaar zo droog geweest.

Niet alleen daar, maar ook in het zuidoosten en ten noorden van de hoofdstad Parijs is het grondwaterpeil veel te laag. In de westelijke departementen Deux-Sèvres en Vienne zijn al beperkende maatregelen ingevoerd. Auto's wassen is er verboden, evenals sproeien van de tuin. Ook elders heeft de overheid de bevolking opgeroepen zuinig te zijn met water.

In het noordwesten van Spanje woeden ook bosbranden, vooral in de omgeving van Lugo en Ourense in de regio Galicië, waar op meer dan tien plaatsen brand uitbrak. De brandweer zet blusvliegtuigen in, maar de wind wakkert de vlammen aan. Op veel plaatsen proberen bewoners met tuinslangen en emmers de schade te beperken.

Portugal kampt met de ergste droogte in zeventig jaar en heeft eveneens te lijden onder bosbranden. Sinds oktober vorig jaar heeft het in het land amper geregend. Daardoor bedraagt de schade voor de boeren inmiddels naar schatting 1 miljard euro.