AMSTERDAM - Stalkers worden steeds vaker door het Openbaar Ministerie vervolgd. De Telegraaf meldt zondag dat sinds 2000, toen de antistalkingswet van kracht werd, tot en met vorig jaar 986 mensen zijn veroordeeld. Volgens het ministerie van Justitie behoort het aanpakken van stalken net als huiselijk geweld een van de prioriteiten.

Slachtofferhulp Nederland ziet ook een duidelijke groei in het aantal slachtoffers dat zich bij de organisatie meldt. "In 2001 ging het om 1300 slachtoffers die zich bij ons hadden gemeld, in 2003 waren dat er al 3200", aldus een medewerker.

Het aantal strafzaken dat tot nu toe is behandeld is volgens het Centraal Meldpunt Stalking nog maar 'het topje van de ijsberg'. Veel slachtoffers durven geen aangifte toen, omdat ze bang zijn voor vergeldingsacties.

Stalkers vallen hun slachtoffers vooral lastig door ze te achtervolgen of door ze herhaaldelijk te bellen. Ook wordt er vaak met geweld gedreigd of sturen ze brieven en e-mails. Aanleiding voor stalkingsgedrag is dikwijls een verbroken relatie, maar ook bekende Nederlanders zijn regelmatig slachtoffer van stalkers.

Stalkers kunnen vervolgd worden. Na een aangifte van het slachtoffer bij de politie en bij voldoende bewijsmateriaal kan de rechter een boete of een gevangenisstraf van maximaal drie jaar opleggen.