ROTTERDAM - De gemeente Rotterdam wil met een veertigurige 'werkweek' de strijd tegen voortijdige uitval van scholieren uit het vmbo en mbo aanbinden. Bedoeling is om risicoleerlingen met persoonlijke begeleiding en een veertigurig tijdbestedingsprogramma aan een diploma of werk te helpen. Behalve onderwijs en huiswerk, maken ook sport en culturele activiteiten onderdeel uit van die 'werkweek'.

Minister Hermans van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen ondertekent vrijdag een convenant met de Rotterdamse partijen over de concrete uitwerking van deze aanpak. Daarin staan onder meer afspraken die moeten voorkomen dat het plan door bureaucratische regelgeving wordt gedwarsboomd.

Vorig jaar besloot de gemeente Rotterdam de strijd aan te binden met het verschijnsel voortijdige schooluitval. Toen bleek uit cijfers dat bijna 30 procent van de Rotterdamse leerlingen uit het mbo en ruim een kwart van de scholieren uit het voortgezet onderwijs zonder diploma de schoolbanken verlaat.

Deze zogeheten dropouts lopen niet alleen het risico op de arbeidsmarkt te ontsporen. Volgens de gemeente is een groot deel van de jongeren die zich schuldig maakt aan kleine criminaliteit en die overlast veroorzaakt voortijdig van school verdwenen. Op de totale groep van uitvallers vormen deze probleemjongeren echter een minderheid, zo stelt de woordvoerster.