WASHINGTON - De Amerikaanse president Bush breekt zijn vakantie in Texas af om het leven van een comapatiënte redden. Hij vliegt zondag naar Washington in de hoop daar een wet te kunnen ondertekenen die de dood van Theresa Schiavo moet voorkomen.

Volgens een woordvoerder van het Witte Huis zaterdagavond wil Bush de wet zo snel mogelijk bekrachtigen. Het Huis van Afgevaardigden van het parlement komt zondagmiddag in een buitengewone zitting bijeen om te stemmen over het speciale wetsvoorstel dat Schiavo moet redden. De extra vergadering van de Senaat begint een uur later, meldde de Amerikaanse nieuwszender CNN.

Door de wet hoopt het parlement te bereiken dat Schiavo weer kunstmatige voeding krijgt. De voedingssonde was vrijdag verwijderd op verzoek van haar echtgenoot. Volgens eigen zeggen wil Michael Schiavo een einde maken aan het lijden van zijn vrouw, die al vijftien jaar in coma ligt.

Wedloop

Het Amerikaanse parlement (Congres), dat wordt gedomineerd door de Republikeinen van president Bush, voert een wedloop met de tijd. Een meerderheid van de afgevaardigden wil dat federale rechtbanken zich over de zaak buigen. Theresa ('Terri') Schiavo zal zonder toediening van vocht echter binnen twaalf dagen sterven, is de verwachting.

De afgelopen zeven jaar was het juridische getrouwtrek rond Terri beperkt gebleven tot rechtbanken in Florida. Volgens tegenstanders van de Republikeinen druisen de politieke stappen in tegen de scheiding van machten. Zij zouden ook religieus gemotiveerd zijn.

De nieuwe wet maakt het mogelijk dat de ouders van Terri naar een federale rechtbank kunnen stappen. Mary en Bob Schindler willen dat hun dochter in leven blijft. De ouders en het parlement hopen dat de federale rechter die zich met de affaire gaat bezighouden, meteen opdracht geeft dat Terri weer aan de sonde moet.