DEN HAAG - De politie krijgt binnenkort ruimere bevoegdheden om mensen preventief te fouilleren. Het kabinet heeft namelijk ingestemd met het wetsvoorstel van Tweede-Kamerlid Van de Camp (CDA). Dat maakte het kabinet vrijdag bekend.
Van de Camp

Volgens het wetsvoorstel van Van de Camp mag een burgemeester, na toestemming van de gemeenteraad, in overleg met de politie en op bevel van een officier van justitie, een zogenoemd veiligheids-risicogebied aanwijzen. Agenten krijgen gedurende een half etmaal de bevoegdheid passanten daar te controleren op het bezit van wapens, ook als zij geen concrete verdenking tegen een individu hebben.

Van de Camps initiatief-wetsvoorstel was lang in de race met een vergelijkbaar, maar strenger voorstel van minister Korthals van Justitie en diens collega De Vries van Binnenlandse Zaken. De CDA'er heeft de twee voorstellen na veel puzzelen in elkaar geschoven.

In 2000 zijn in de Millinxbuurt in Rotterdam en de Amsterdamse Bijlmermeer al experimenten gehouden met het preventief fouilleren. Het middel kan ook ingezet worden als er signalen zijn dat bij belangrijke gebeurtenissen, zoals bij voetbalwedstrijden of grote demonstraties, wapens zullen worden gebruikt.

/NIEUWSPolitie mag auto's en kleding op wapens controlerenKabinet wil politie meer bevoegdheden gevenPolitie mag niet 'zo maar' wapens zoeken