ROTTERDAM - Bij de volgende Tweede-Kamerverkiezingen zal de lijsttrekker van GroenLinks rechtstreeks door de leden worden verkozen. Dat heeft de partij zaterdag op een congres in Rotterdam besloten. GroenLinks, goed voor ongeveer 20.000 leden, volgt daarmee het voorbeeld van D66 en de PvdA.

Huidig fractieleider Femke Halsema werd nog door een ledencongres aangewezen als lijsttrekker voor de Kamerverkiezingen in januari 2003. GroenLinks heeft zo'n ledenreferendum al eens uitgeprobeerd in 1994, toen als duolijsttrekkers Ina Brouwers en Mohammed Rabbae uit de bus kwamen.

Na het congres over de Europese verkiezingen van juni vorig jaar, dat verrassend de voorkeur gaf aan Kathalijne Buitenweg boven de beoogde lijsttrekker Joost Lagendijk, besloot GroenLinks het anders aan te pakken. Hopelijk leidt een ledenreferendum tot meer kandidaten voor het lijsttrekkerschap, zei een fractiewoordvoerder.

Voorstellen om via een ledenreferendum ook de andere kandidaat-Kamerleden aan te wijzen, haalden het niet. Op het congres werd verder huidig voorzitter Herman Meijer met ruime meerderheid herkozen. Hij behaalde 348 stemmen tegen 148 voor tegenkandidate Nevin Oztok. Oztok, die van Turkse afkomst is, werd verkozen tot vice-voorzitter.