LONDEN - Tienduizenden mensen zijn zaterdag in tal van landen de straat opgegaan om hun onvrede te uiten over de invasie in Irak, die precies twee jaar geleden begon. De grootste betogingen hadden plaats in Londen en Rome. Naar schatting 45.000 mensen eisten in de Britse hoofdstad de terugtrekking van alle buitenlandse troepen uit Irak.

Voor de Amerikaanse ambassade in de Britse hoofdstad zetten ze een doodskist neer met het opschrift '100.000 doden'. “George Bush en Uncle Sam, Irak wordt jullie Vietnam”, scandeerde de menigte. De Britse politie was massaal aanwezig om ongeregeldheden te voorkomen.

In de Italiaanse hoofdstad Rome legden tienduizenden betogers het verkeer in het centrum lam. In Spanje voerden tegenstanders van de internationale interventie in Irak actie in Barcelona en Madrid. Ook de Zweden gingen de straat op. Tussen de vijfhonderd en duizend mensen riepen leuzen bij de Amerikaanse ambassade in de hoofdstad Stockholm.

In de Griekse hoofdstad Athene en de Turkse steden Ankara en Istanbul hielden tegenstanders van de buitenlandse bemoeienis met Irak eveneens betogingen. In de havenstad Alexandrië in Egypte riepen ongeveer vijfhonderd mensen anti-Amerikaanse leuzen.