SCHUILENBURG - Commissaris van de Koningin Ed Nijpels heeft zaterdag persoonlijk een kijkje genomen bij het 'eerst' gevonden kievitsei in het Friese Schuilenburg. Dat heeft een woordvoerder van de provincie Friesland zaterdag gezegd. Normaal gesproken wordt het eerste kievitsei hem aangeboden, maar door het raapverbod dat de rechter woensdag heeft opgelegd aan de eizoekers is dit niet meer mogelijk.

Het is niet zeker of het ei daadwerkelijk het eerstgevonden kievitsei van Friesland is, maar daar gaat het de commissaris van de koningin niet om. "Met zijn komst geeft Nijpels een signaal af dat hij voorstander is van het kievitseieren rapen. Hij vindt dat de eeuwenoude traditie moet worden voortgezet", aldus S. Terpstra van de provincie.

Jan Boomsma en Jouke Idema uit Berlikum vonden zaterdag vroeg in de ochtend het kievitsei in Schuilenburg. Wegens het raapverbod namen ze het ei niet mee. Wel markeerden ze het nest met een stokje. De mannen hebben hun vondst vervolgens bij de regionale omroep gemeld. De commissaris spreekt zijn waardering uit over het feit dat de mannen de kievitseieren hebben laten liggen. "Daarmee geven zij het goede voorbeeld."

Het eerste kievitsei van Nederland werd woensdag al gevonden in de Eempolder (Utrecht) door Henk van Bork uit Blaricum.