PARIJS - De leiders van Duitsland, Frankrijk, Rusland en Spanje hebben vrijdag in Parijs een topconferentie gehouden. Het was de eerste keer dat de leiders van deze vier landen elkaar gezamenlijk op het hoogste niveau troffen.

De Duitse bondskanselier Schröder, de Franse president Chirac, zijn Russische collega Poetin en de Spaanse premier Zapatero spraken onder meer over de politiek van Iran en zijn kernenergie, Irak, Libanon en Russische schuldenkwesties.

Resolutie 1559

In een gezamenlijke verklaring hebben zij Damascus opgeroepen om de Syrische troepen uit Libanon terug te trekken volgens resolutie 1559 van de Veiligheidsraad van Verenigde Naties. Die resolutie kwam eind vorig jaar op initiatief van de Frankrijk en de Verenigde Staten tot stand.

Iran

Ook probeerden de vier leiders eensgezindheid uit te stralen over de kwestie-Iran, al jaren een moeilijk punt tussen Europa en Rusland. De Europese Unie probeert Iran te bewegen te stoppen met haar atoomprogramma, terwijl Rusland juist nucleaire technologie aan Teheran levert.

Tegenstanders VS

De Russisch-Europese top ontstond door overleg van Duitsland, Frankrijk en Rusland over de in hun ogen verkeerde Amerikaanse politiek jegens Irak. Nu Spanje onder Zapatero ook tot de tegenstanders van de VS-politiek in Irak behoort, is de Spaanse regeringsleider ook aangeschoven.