JIRNSUM - Friese kievitseierenrapers gaan vanaf zaterdag massaal het veld in om kievitseieren te rapen. Daarmee negeren ze het verbod dat de rechter woensdag heeft opgelegd.

Ruim honderd eizoekers hebben dat vrijdag besloten tijdens een actiebijeenkomst in Jirnsum. "Als een eizoeker een boete krijgt, betalen we die met zijn allen en als een van ons voor de rechter moet verschijnen gaan we allemaal mee", aldus initiatiefnemer A. de Jong.

Traditie

Donderdagnacht om twaalf uur ging het raapverbod in. Zoekers mogen het land nog wel in, maar ze mogen geen eieren meer meenemen. Daarmee verdwijnt een eeuwenoude Friese traditie. Woede en teleurstelling overheersten dan ook tijdens de actiebijeenkomst. "Als wij niks doen verliezen we de oorlog. We gaan liever strijdend ten onder", aldus De Jong.

'Eierenraperspas'

Volgens bestuurslid H. Kalsbeek van de Bond van Friese Vogelbeschermings Wachten (BFVW) hoeven de rapers niet bang te zijn dat ze hun 'eierenraperspas', die vereist is om eieren te mogen zoeken, kwijt raken als ze de kievitseieren meenemen. Zoekers doen aan nazorg om de nesten te beschermen.