HILVERSUM - Mensen die laten vastleggen wat na hun dood met hun organen moet gebeuren, moeten daarvoor een vergoeding krijgen. Ze kunnen een korting krijgen op hun ziektekostenverzekering of bij verlenging van hun paspoort of rijbewijs.

Dat bepleitte directeur B. Haase van de Nederlandse Transplantatie Stichting (NTS) vrijdag in het tv-programma Netwerk. Ze hoopt dat daarmee meer mensen zullen aangeven dat ze na hun dood hun organen voor transplantatie willen afstaan. Momenteel is er een tekort aan organen voor transplantatie.

Positief

VVD en D66 lieten in Netwerk weten positief te staan tegenover het idee van de Nederlandse Transplantatie Stichting. Volgens VVD'er Veenendaal is het redelijk een bijdrage van de verzekeraars te vragen omdat meer donororganen ertoe zullen leiden dat de ziektekosten dalen. Koepelorganisatie Zorgverzekeraars Nederland is niet voor premiekorting, als daar niet op korte termijn besparingen tegenover staan.

De Tweede Kamer verwierp vorige week een voorstel om alle Nederlanders automatisch donor te laten zijn, tenzij ze officieel aangeven dat niet te willen.

Wachttijd

In Nederland staan ongeveer 1400 mensen op een wachtlijst voor orgaandonatie. De wachttijd is gemiddeld vier tot vijf jaar. Jaarlijks overlijden zeker tweehonderd patienten in afwachting van een transplantatie. Ongeveer 2,5 miljoen mensen staan nu geregistreerd als donor, van 8 miljoen mensen is niet bekend of zij na hun dood organen willen afstaan.