MIAMI - Een rechtbank in de Amerikaanse staat Florida heeft vrijdag bepaald dat de kunstmatige voeding van de comapatiënte Theresa Schiavo toch mag worden gestaakt. Kort ervoor had een andere rechter geoordeeld dat de voedingssonde voorlopig niet mocht worden verwijderd, meldden Amerikaanse media.

De rechtbank hief het tijdelijke verbod op, nadat hij een dagvaarding van het Amerikaanse parlement aan Schiavo en haar man om voor het Congres te verschijnen, naast zich neer had gelegd. De rechter gaf opdracht om de voedingssonde, die eigenlijk al om 19.00 uur Nederlandse tijd zou worden verwijderd, alsnog weg te halen.

Tijd

Republikeinse leden van Amerikaanse parlement wilden Schiavo volgende week voor een onderzoekscommissie laten verschijnen in een uiterste poging de levensbeëindiging tegen te houden. Schiavo moest in ieder geval in leven gehouden worden om het Congres de tijd te geven om de procedures en methodes te begrijpen die haar in leven houden.

Hartstilstand

De 41-jarige vrouw liep vijftien jaar geleden na een hartstilstand een zware hersenbeschadiging op en raakte in coma. Ze wordt kunstmatig gevoed. Haar man Michael wil dat ze niet in leven wordt gehouden omdat ze dat zelf niet zou hebben gewild, maar haar ouders spreken dat tegen. Ze denken dat er nog kans is op herstel. In een slepende juridische procedure bepaalde een rechter vorige maand dat de sondevoeding van de vrouw vrijdag 18 maart mocht worden gestopt.

Jeb Bush

De voedingssonde is al twee keer eerder verwijderd op last van de rechter. De eerste keer werd de beslissing herroepen door een andere rechter, de tweede keer zorgde Jeb Bush, gouverneur en broer van de president, persoonlijk voor een wet waarmee de voeding weer kon worden hervat. Het Hooggerechtshof verklaarde deze wet ongrondwettelijk.