De Amerikaanse geheime dienst CIA heeft lijsten gepubliceerd met bestanden die werden aangetroffen op de computer van Bin Laden.

De CIA maakte woensdag bijna 470.000 bestanden openbaar. Die werden in mei 2011 gevonden op de computer van Osama Bin Laden, tijdens de bestorming op het gebouw in Abbotabad waar de terroristenleider zich schuilhield.

Op de computer werden duizenden documenten gevonden met onder meer dagboeken van Bin Laden. Van de vrijgegeven bestanden waren 79.000 afbeeldingen en audiobestanden, waaronder gesprekken en geoefende speeches.

Onder de ruim tienduizend video's bevinden zich onder meer homevideo's. Er werden ook animatiefilms gevonden, zoals Cars, Chicken Little en Ice Age. Tom & Jerry en Mr. Bean stonden eveneens op de computer.

Veiligheid

Een aantal bestanden is niet gepubliceerd. Het gaat daarbij om gevoelige data voor de staatsveiligheid, maar ook pornografie en malware.

De data is volgens CIA-directeur Mike Pompeo gepubliceerd om "Amerikanen meer inzicht te geven in de werking van een terroristische organisatie". De geheime dienst bekijkt de mogelijkheden om meer gevonden bestanden te delen, zolang de nationale veiligheid daarmee niet in gevaar komt.