ASSEN - Tien jaar na dato betaalt de gemeente Assen een schadevergoeding voor een ongeval met een speeltoestel. De advocaat van de gemeente meldde vrijdag dat een schikking in de maak is tussen Assen en de betreffende familie uit de Drentse hoofdstad.

In april 1995 raakte het toen 8-jarige meisje bekneld in een klimrek bij basisschool De Heksenketel in Assen. Ze liep ernstig hersenletsel op en raakte blijvend gehandicapt. De TU in Delft concludeerde in 2004 na onderzoek dat het speeltoestel ondeugdelijk was als klimrek.

Na deze conclusie vroegen de advocaten van de gedupeerde familie en van de gemeente de rechter vonnis te wijzen. Beide partijen zijn inmiddels op dit verzoek teruggekomen. Zij willen het nu toch onderling eens worden over een passende schikking, meldt de advocaat van de gemeente Assen, J. Meyst-Michels. De advocaat en de gemeente noemen nog geen bedragen.

Meyst-Michels liet vorig jaar al weten zich neer te leggen bij de conclusie van het onderzoek. Dat werd uitgevoerd door J. Molenhoek van de sectie toegepaste ergonomie en ontwerp van de Technische Universiteit Delft in opdracht van de rechtbank Assen.

Molenhoek liet onder meer kinderen spelen op een vergelijkbaar toestel. Geconstateerd werd dat diverse kinderen, net als het Asser meisje, met hun hoofdjes tussen de spijlen bleven hangen. Ze liepen overigens geen letsel op.

Het gewraakte klimrek in Assen was ten tijde van het onderzoek al vernietigd. De familie heeft echter nog de maten van het toestel kunnen opnemen onder toezicht van een getuige, omdat haar advocaat W. Verkruisen destijds al vermoedde dat het toestel zou worden weggehaald.