DEN HAAG - Milieuorganisatie Greenpeace heeft vrijdagochtend een container voor de Finse ambassade in Den Haag neergezet om te demonstreren tegen de kap van oerbossen in dat land. De politie heeft inmiddels twaalf actievoerders aangehouden.

Bekijk video:
Modem/ Breedband


De container, voor de Finse ambassade in Den Haag

De container fungeert volgens Greenpeace als 'Forest Rescue Station'. "Van hieruit observeert Greenpeace de Finse ambassadeur, net zoals collega-actievoerders in het besneeuwde Finse oerbos het houtkapbedrijf van de Finse overheid in de gaten houden", aldus de organisatie.

Container

Vijftien actievoerders plaatsten de container vrijdagochtend vroeg met een kraanwagen voor de ambassade aan de Groot Hertoginnelaan. De organisatie wil in een gesprek met de Finse ambassadeur het belang van de bossen benadrukken.

"Ondanks protesten van Greenpeace en de inheemse bevolking, de Sámi, worden de laatste stukken Europees oerbos gekapt voor het vervaardigen van kopieerpapier, boeken en wc-papier. Deze eeuwenoude bossen zijn het leefgebied voor bedreigde dieren als de vliegende eekhoorn en de bruine beer. Zij zijn afhankelijk van de rijke biodiversiteit in deze eeuwenoude oerbossen en kunnen niet leven in de eentonige en doods uitziende productiebossen die ervoor in de plaats komen. Ook de Sámi zijn afhankelijk van deze laatste resten oerbos vanwege het voedsel voor hun rendieren."

Aanhouding

Inmiddels heeft de politie twaalf actievoerders aangehouden. Zij hadden de demonstratie niet aangekondigd en wilden niet weggaan toen de politie hen dat opdroeg, verklaarde een politiewoordvoerder. In de loop van de ochtend wil de politie de container weghalen, maar dat gebeurt niet voordat ze nog twee Greenpeace-mensen uit de container heeft gehaald. Hoe de politie deze twee eruit haalt, is nog niet duidelijk.