WASHINGTON - Noord-Korea vormt een grotere nucleaire bedreiging dan Iran. In tegenstelling tot Iran beschikt Noord-Korea al over het benodigde materiaal voor een kernwapen.

Dat stelde de directeur van het Internationaal Atoomenergie Agentschap (IAEA), el-Baradei, donderdagavond in een interview met de Amerikaanse nieuwszender CNN. Volgens het hoofd van de atoomwaakhond van de Verenigde Naties staat vast dat het communistische regime in Pyongyang plutonium heeft dat geschikt is voor een atoombom.

"In Iran hebben we dergelijk materiaal niet gezien", aldus el-Baradei. In tegenstelling tot Noord-Korea, waar het gevaar op handen is, staat van Iran niet eens vast of het een nucleair programma heeft, stelde het IAEA-hoofd.

Zwart gat

In Iran is het IAEA actief en wordt er informatie verzameld. Vergeleken daarmee is Korea een groot "zwart gat", benadrukte el-Baradei in het interview.

Hij sloot niet uit dat het regime in Pyongyang al een atoomwapen maakt. Hij wees erop dat de Noord-Koreanen begin februari zelf zeiden dat ze bezig zijn. De communisten rechtvaardigden hun activiteiten door te stellen dat de Verenigde Staten een bedreiging voor hun land vormen.

Waarnemers

Pyongyang zette de samenwerking met het IAEA stop. Het regime stuurde alle waarnemers in december 2002 het land uit. Hoewel de Iraanse machthebbers keer op keer benadrukken dat hun atoomprogramma uitsluitend vreedzame doelen moet gaan dienen, is het wantrouwen in Washington groot. De Amerikaanse regering sluit niet uit dat Teheran ook een kernwapen wil ontwikkelen.