SCHIPHOL - De marechaussee heeft aanwijzingen dat de diamantroof op luchthaven Schiphol, die op 25 februari plaatsvond, al op 10 februari is voorbereid. Dat zei een woordvoerster van de marechaussee donderdagavond.

Bekijk video:
Modem/ Breedband

"De recherche van de marechaussee heeft op 10 februari een aantal meldingen gekregen van verdachte situaties, die terugkijkend waarschijnlijk iets te maken hadden met de roof." Volgens de woordvoerster ging het om "voorbereidende handelingen" op de luchthaven.

De woordvoerster wil niet verder ingaan op de "verdachte situaties". "Als deze inderdaad verband houden met de roof, geeft het ons in ieder geval een beeld van wat er is gebeurd op 25 februari."

Flyer

Donderdag en vrijdag deelt de marechaussee flyers uit aan het luchthavenpersoneel, met de vraag of men verdachte dingen heeft gezien op of rond het zwaarbewaakte vrachtplatform vanwaar de diamanten werden geroofd. Op de flyer staat 10 februari, naast de 25e, genoemd als datum waarover de marechaussee informatie wil.

De marechaussee ontdekte al vrij snel na de roof dat er mogelijk een verband is tussen de "verdachte situaties" op 10 februari en de roof, aldus de woordvoerster.

Maandag besteedt het programma Opsporing Verzocht aandacht aan de raadselachtige overval op de luchthaven. Dan zullen voor het eerst compositietekeningen van de mogelijke daders worden getoond. Volgens de marechaussee zijn die gemaakt op basis van getuigenverklaringen van personeel en burgers die de roof of de vlucht zagen.