WASHINGTON - De Amerikaanse president George Bush heeft donderdag in het Witte Huis de vijf zussen en de verloofde van de vermoorde Noord-Ier Robert McCartney ontvangen. Hij deed dat op St. Patrick's Day, een traditionele Ierse feestdag.

De rooms-katholieke McCartney werd in januari voor een café in Belfast doodgestoken na een ruzie met leden van de Noord-Ierse terreurbeweging IRA. Zijn vijf zusters zijn ervan overtuigd dat de, eveneens katholieke, IRA achter de moord zat en proberen de daders berecht te krijgen. Zij trotseren daarbij dreigementen van Sinn Fein, de politieke tak van de IRA, die volgens hen de zaak wil verdoezelen.

Moed

Bush betoonde de gezusters zijn bewondering voor hun moed. Verder zei hij dat gerechtigheid zal zegevieren en liet hij weten dat "we alles zullen doen wat we kunnen om te helpen".

De zussen en de verloofde van McCartney eisen behalve de berechting van de daders dat de hele paramilitaire organisatie IRA wordt ontmanteld. Getuigen van de steekpartij zouden worden geïntimideerd en durven niets te zeggen. De IRA ontkent elke betrokkenheid, maar heeft wel aangeboden de verdachten van de moord zelf dood te schieten.

Steun

Sinn Fein heeft de zussen zijn steun betuigd, maar weigert nog steeds openlijk afstand te nemen van de IRA. De VS hebben de partij daarvoor al 'gestraft' door haar niet uit te nodigen voor de viering van St. Patrick's Day.

Tot nu toe was Sinn Fein-leider Gerry Adams ieder jaar van de partij. Behalve van de moord op McCartney wordt de IRA ook verdacht van een grote bankroof in Belfast in december.