AMSTERDAM - Burgemeester Cohen van Amsterdam laat een kort onderzoek verrichten om te kijken of scholieren op basisscholen radicaliseren. De aanleiding is de jodenhaat op basisschool Het Mozaïek in de Amsterdamse wijk De Pijp, waar enkele leerlingen de van der moord op Theo van Gogh verdachte Mohammed B. vereren en de holocaust goedkeuren.

"We steken de thermometer in een paar scholen om te kijken of daar ook dat soort gevoelens spelen", aldus de woordvoerster van Cohen donderdag. "We weten niet of dit een incident is of dat het breder speelt."

Behalve in De Pijp neemt de gemeente ook een paar scholen in andere Amsterdamse stadsdelen onder de loep. Voor het Anne Frank Huis is dit de eerste keer dat zij signalen ontvangt over radicalisering op basisscholen, liet een woordvoerster weten.

Dergelijke signalen zijn wel al waargenomen op scholen in het voortgezet onderwijs. De gemeente Amsterdam en het Anne Frank Huis hebben al allerlei lesprogramma's ontwikkeld om deze leerlingen te onderwijzen over antisemitisme.