LEEUWARDEN - Een 19-jarige man uit Leeuwarden heeft bekend in januari de 54-jarige eigenaar van café Nijlân in Leeuwarden te hebben doodgestoken. Dat heeft het Openbaar Ministerie (OM) in Leeuwarden donderdag bekendgemaakt.

Hij wordt ervan verdacht samen met een 17-jarige en 18-jarige kameraad een roofoverval op het café van het slachtoffer te hebben gepleegd. Daar werd een stamgast met een hockeystick mishandeld en de eigenaar doodgestoken.

Ontkennen

De 17-jarige jongen heeft zijn aandeel rond de overval op het café ook bekend. De 18-jarige blijft alle aantijgingen ontkennen, maar de twee andere verdachten zeggen dat hij er wel degelijk bij was.

Moord

Het mes waarmee de 19-jarige verdachte de 54-jarige Leeuwarder doodstak is in het café teruggevonden. Wat er precies in het café is gebeurd rond de moord wil het OM niet zeggen. Het OM gaat naar eigen zeggen de 19-jarige verdachte waarschijnlijk moord ten laste leggen.

De drie Leeuwarders worden daarnaast verdacht in wisselende samenstelling en met anderen nog zeker vier berovingen te hebben gepleegd. Na de aanhouding van de drie zijn nog acht à tien man opgepakt die ook voor berovingen vastzitten.

Honkbalknuppels

Opvallend is dat de drie verdachten die betrokken zijn bij de moord ook na de dood van de cafébaas overvallen hebben gepleegd. Daarbij werden willekeurige voorbijgangers bedreigd met honkbalknuppels.

Op 7 februari maakte de politie al bekend tientallen jongeren uit Leeuwarden te hebben aangehouden voor straatroven. Daarbij werd keer op keer met geweld gedreigd. Volgens officier van justitie O. Brouwer zijn het eenzelfde types die de berovingen plegen.

Afkomst

"Tachtig procent van de verdachten is in Leeuwarden geboren maar van Marokkaanse afkomst. Daarnaast zijn er wat Chinezen bij betrokken. Verder zijn het jongens tussen de 16 en 20 jaar.

En opvallend is dat ze de straatroven niet plegen omdat ze drugsverslaafd zijn of anderszins in geldnood zitten", aldus Brouwer. Wanneer de verdachten voor de rechter moeten komen is nog niet duidelijk.